Nopeimmat hakukoneet

13.11.2002 klo 0.00
Aihe: Vertailut

Hakukoneiden käyttömukavuteen vaikuttaa hakutulosten relevanssin lisäksi myös hakukoneen nopeus. On tärkeää että hakukoneen etusivu ja ennen kaikkea halutulokset latautuvat nopeasti. Siksi olenkin tehnyt vertailun tärkeimmistä suomalaisten käyttämistä hakukoneista. Testatuista hakukoneista nopeimmin latautuu yllättäen Saunalahden Jippii-haun hakutulokset. Nopeasti latautuvia hakutulossivuja on myös Suomi24:ssä ja Googlessa. Hakupalveluiden etusivuissa on suuria eroja. Nopeita etusivuja on Googlella ja AltaVistalla.

Hakukoneiden nopeutta verrattaessa olen ensin laskenut sivujen koon, johon kuuluu HTML-koodin koko ja sivuilla mahdollisesti olevat kuvat ja mainokset. Tämän jälkeen voidaan laskea sivujen latausnopeus eri nopeuksisilla Internet-liittymillä. Testissä olen käyttänyt 33,6- ja 56K-modeemeja vertailukohtina, jolloin hakukoneiden nopeuserot tulevat paremmin esille. Kiinteillä Internet-yhteyksillä sivujen latausnopeuksissa ei ole kovin suuria eroja.

Etusivun latausaika

Hakupalveluiden etusivujen latausnopeuksissa on hyvin suuria eroja. Ylivoimaisesti nopein on Google, jonka etusivulla ei ole juuri muuta kuin hakukenttä ja logo. Googlen etusivu latautuu alle kahdessa sekunnissa.

Hyvänä kakkosena on AltaVista, joka on juuri uudistanut palvelunsa ja samalla myös keventänyt etusivuaan. AltaVista latautuu noin kolmessa sekunnissa.

Seuraavina lähes tasavahvoina tulevat Ihmemaan haku, Sonera Plaza haku ja Suomi24. Hitain etusivu on Saunalahdella (Jippii!), jonka etusivun latautuminen kestää kymmenen kertaa kauemmin kuin Googlella.

Etusivun latausaika

33,6-modeemi (siniset pylväät) ja 56-modeemi (punaiset pylväät)
Käytettyjä lyhenteitä: IHM=Ihmemaa, S24=Suomi24, AVS= AltaVista Suomi, MTV3=MTV3:n AltaVista, SPL=Sonera Plazan Haku, MSN=MSN:n haku, SLH=Saunalahden haku, AV=AltaVista, YH=Yahoo!, GG=Google

Käytettävyysasiantuntija Jakob Nielsenin mukaan Internet-sivun latautuminen ei saisi kestää 10 sekuntia kauempaa tai käytettävyys kärsii. Ihannesivu latautuu sekunnissa tai nopeammin, jolloin sivusto tuntuu vastaavan klikkauksiin välittömästi. Useimmat hakupalveluiden etusivuista latautuvat alle 10 sekunnin. Hitaampia ovat vain Saunalahti, MSN:n haku ja MTV3:n AltaVista.

Etusivun paino

Kun verrataan etusivujen kokoa kilotavuissa ja erotellaan kokonaiskoko ja HTML-koodin koko, niin nähdään että hakukoneissa on suuria eroja grafiikan käytössä. Saunalahti, MSN ja MTV3 käyttävät runsaasti grafiikkaa sivuillaan, jolloin sivuista tulee hyvin raskaita. HTML-koodin koon osalta erot ovat myös suuria. Vain Google ja AltaVista jäävät etusivun koossa alle 30 kilotavun rajan, jota pidetään nopean sivun maksimikokona.

Etusivun paino

Sivujen kokonaiskoko (siniset pylväät) ja HTML-koodin koko (punaiset pylväät)

Hakutulossivun latausaika

Kun mitataan hakutulossivujen latausaikoja, niin ylivoimaisesti nopein on Saunalahden Jippii-haku. Sivun nopeus voi tosin johtua palvelun vähäisestä käytöstä ja rajallisista ominaisuuksista. Jippii-haku ei myöskään tarjoa kovinkaan hyviä hakutuloksia ja haun tietokanta on suppea.

Toiseksi nopein on Suomi24:n haku, joka latautuu noin neljässä sekunnissa. Googlen haku erottuu myös edukseen ja latautuu alle viidessä sekunnissa. Muiden hakukoneiden hakutulokset ovat huomattavan paljon hitaampia latautumaan. Hitain hakupalvelu on MSN:n haku, jonka latautuminen voi kestää yli 16 sekuntia.

Hakutulossivun latausaika

Hakutulossivun paino

Hakutulossivun painoissa on myös suuria eroja. Vain Saunalahti, Suomi24 ja Google jäävät alle 30 kilotavun painorajan. Muut hakupalvelut sisältävät runsaasti grafiikkaa, joka lisää sivujen painoa. MSN:n hakutulossivu painaa peräti 100 kilotavua.

Hakutulossivun paino

Hakukoneiden nopeustestissä edukseen erottuu Google. Hakukoneen etusivu ja hakutulokset on optimoitu ja ne latautuvat kiitettävän nopeasti. Google saa kuitenkin ykkössijan vain toisessa testissä.

Lähelle Googlea sijoittuvat Suomi24, Ihemaan haku, Sonera Plazan haku ja AltaVista, jotka kaikki pärjäävät toisessa testissa hyvin, mutta vähän huonommin toisessa. Saunalahden Jippii-haku ja Yahoo! sijoittuvat keskikastiin. Saunalahden kokonaisnopeutta vähentää etusivun raskaus.

Häntäpäätä nopeustestissä pitävät MSN:n haku, MTV3:n AltaVista, jotka ovat hitaita kaikissa testeissä.

Comments are closed.


Rakennuttajapalvelu Jemino aloitti

28.8.2013 klo 21.32
Aihe: Jemino

Omalla yritykselläni on uusi päätoimiala. Rakennuttajapalvelu Jemino Oy – Lohja, tarjoaa rakennuttamiseen liittyviä palveluita julkisella ja yksityisellä sektorilla. Jeminon rakennuttajakonsultti toimii rakennusprojektien johtotehtävissä ja hoitaa työmaavalvontaa. Yritys toimii pääkaupunkiseudulla ja läntisellä Uudellamaalla. Olemme usein mukana peruskorjaushankkeissa, mutta hoidamme myös uudisrakennuskohteita.

Puhekupla Comments Off on Rakennuttajapalvelu Jemino aloitti | Viesti

Byggherretjänst Jemino startade

28.8.2013 klo 21.30
Aihe: Jemino

Mitt eget företag har börjat på byggbranschen. Byggherretjänst Jemino Ab i Raseborg, erbjuder byggherretjänster för både den offentliga och den privata sektorn. Jeminos byggherrekonsult leder och övervakar små och stora byggprojekt. Företagets verksamhetsområde omfattar Helsingfors och västra Nyland. Vi är ofta med i renoveringsprojekt, men tar också hand om nybyggen.

Puhekupla Comments Off on Byggherretjänst Jemino startade | Viesti

Kauppalehti näyttää yritysten verkkotunnukset

22.10.2008 klo 9.08
Aihe: Hakukoneet

Kauppalehden uudesta yritystietopalvelusta löytyy myös yritysten rekisteröimät suomalaiset verkkotunnukset. Toiminnon avulla yritys voi katsoa mitä verkkotunnuksia kilpailija on rekisteröinyt ja onko yritykseltä tulossa uusia tuotelanseerauksia. Yritystietoalvelu on merkittävä lanseeraus Kauppalehdelle. Palvelu avattiin 15. syyskuuta ja sillä on jo noin 50 000 eri kävijää viikossa. Kauppalehden tavoitteena on kasvattaa kävijämäärää vielä paljon korkeammalle. Perinteisillä ammattilaisille suunnatuilla […]

Isompia kuvia uutissivuille

13.10.2008 klo 10.06
Aihe: Internet

Suomalaisilla uutissivustoilla valokuvien käyttö on pitkään ollut taka-alalla. Viime aikoina kuvien lukumäärä on ilahduttavasti runsastunut, mutta usein kuvat ovat kuitenkin pienikokoisia. Koska suomalaisilla sivustoilla ryhdytään rohkeasti käyttämään isoja kuvia? Olen jo useita vuosia ihaillut norjalaisen Dagbladet-uutissivuston kuvankäyttöä. Jo etusivulla pääjutun kuva on totuttua huomattavasti isompi ja varsinaisella artikkelisivulla kuva lävähtää esille melkein koko ruudun kokoisena […]

Starttiksen suosituimmat linkit

13.10.2008 klo 9.07
Aihe: Starttis

Katselin Starttiksen tilastoja ja erityisesti sivuston suosituimpia linkkejä. Niissä painottuvat erityisesti uutissivustot ja sähköpostipalvelut. Se ei sinänsä ole yllättävää, sillä kuuluvathan tämäntyyppiset palvelut netin käytetyimpiin. Starttiksen 20 suosituinta linkkiä viikolla 41 Ilta-Sanomat Iltalehti Ampparit Suomi24 Keskustelu Facebook Telkku Helsingin Sanomat Gmail Hotmail MTV3:n uutiset Luukku Suomi24 Posti YouTube YLE:n uutiset IRC-Galleria Osuuspankki Kauppalehti Ilmatieteen laitos […]

Yhteystiedot

  • Sähköposti
    Sähköpostiosoite on kuvana, jotta roskapostittajat eivät nappaisi sitä.
  • Puhelin
    050-534 1708