Hakukoneliittoumat – Mistä hakutulokset tulevat?

26.4.2004 klo 0.00
Aihe: Vertailut

Monet suosituimmista hakukoneista ovat liittoutuneet keskenään ja toimittavat toisilleen hakutuloksia. On hyvä tietää missä hakukoneissa tiedot tulevat näkymään kun ilmoittaa uusia linkkejä tai yhteystietoja hakukoneisiin. Suomessa käytettävien hakukoneiden vertailusta ilmenee kuka on liittoutunut kenenkin kanssa.

Suomessa käytetyimpiä hakukoneita ovat AltaVista, Eniro, Google, Ihmemaa, MSN Haku ja Sonera Plaza Haku. On tärkeää että omat linkit ovat näkyvissä ainakin näissä palveluissa jos haluaa mahdollisimman paljon kävijöitä sivuilleen.

Hakukone Hakuindeksin toimittaja Linkkihakemiston toimittaja Yrityshaku/ maksetut linkit Palvelun omistaja
AltaVista Yahoo Oma (Overture) Yahoo
Alltheweb Yahoo Oma (Overture) Yahoo
Blue Book Oma TDC Hakemistot
Eniro Google Oma Oma Eniro
Google Oma Open Directory Oma Google
Fennica Oma Oma Ascentia
Ihmemaa Yahoo Oma Findexa (Inoa) TeliaSonera
Inoa Oma Findexa
Keltaiset Sivut Oma Keltaiset Sivut
Makupalat Oma Hämeenlinnan kaupunginkirjasto
MSN Haku Yahoo LookSmart Eniro (Eniro, Yritystele) Microsoft
MTV3:n Google Google Fonecta
(020202)
MTV3
Sonera Plaza Haku Yahoo Oma Findexa (Inoa) TeliaSonera
Yahoo Oma Oma Oma (Overture) Yahoo
Webinfo Oma Info Center Finland ICF
Yritystele Oma Eniro
020202 Oma Fonecta

Yllä olevassa taulukossa hakukoneiden sisältö on jaoteltu kolmeen eri tyyppiin: hakuindekseihin, linkkihakemistoihin ja yrityshakuihin.

Hakuindeksi

Hakuindeksi on koneellisesti kerätty tietokanta Internet-sivuista. Pääosa hakutuloksista tulee yleensä hakuindeksistä. Suomessa tärkeimmät hakuindeksit ovat Google ja Yahoo.

Googlen indeksiä käyttää Google, Eniro ja MTV3 ja haku on hyvin suosittu. Yahoon indeksi löytyy peräti kolmesta suomalaisesta hakukoneesta, Ihmemaasta, Sonera Plaza Hausta ja MSN Hausta. Yahoon indeksi löytyy myös AltaVistasta ja Allthewebistä.

Linkkihakemisto

Linkkihakemisto on manuaalisesti toimitettu linkkikokoelma, jota yleensä käytetään klikkailemalla kategorialinkkejä. Joissakin hakukoneissa hakemisto näkyy myös haettaessa hakutuloksissa.

Monella hakukoneella on oma toimitettu linkkihakemisto ja osa käyttää toisten toimittamaa hakemistoa. Esimerkiksi Google käyttää vapaaehtoisvoimin toimitettua kansainvälistä Open Directoryä, josta löytyy jo yli 11.000 suomalaista linkkiä.

Suomen MSN Haku käyttää LookSmartin suomenkielistä linkkihakemistoa. Myös Suomi24 käytti aikaisemmin LookSmartin hakemistoa, mutta nyt Enirona tunnettussa hakukoneessa on jälleen oma linkkiopas. Eniron linkkioppaasta löytyy yli 55.000 linkkiä. Sonera Plaza Haussa ja Ihmemaan haussa on yhteinen linkkihakemisto.

Yrityshaku ja maksetut linkit

Yrityshausta löytyy useimmiten yritysten yhteystiedot.Yrityshaut hakukoneisiin toimittaa lähes aina ulkopuolinen yritys. Tärkeimmät toimijat Suomessa ovat Eniro, Findexa, Fonecta ja TDC Hakemistot.

Eniron yrityshaut Eniro ja Yritystele näkyvät Suomi24:ssä ja MSN Haussa. Findexan yrityshaku Inoa näkyy Sonera Plazan haussa ja Ihmemaan haussa. Tavallisesti yrityshaun hakutulokset näkyvät haussa ensimmäisenä myös kun haetaan Internet-sivuja Suomesta tai maailmalta. Fonectan 020202-yritystiedot näkyvät MTV3:n haussa.

Joissakin hakukoneissa yrityshaun tilalla tai ohessa voi olla maksulliset linkit, joista mainostaja maksaa klikkausten tai mainosnäyttöjen mukaan. Linkit näkyvät ensimmäisenä hakutuloksissa. Suomessa käytössä olevista hakukoneista maksulliset linkit löytyvät esimerkiksi Ihmemaan hausta, Sonera Plazan Hausta, Googlesta ja AltaVistasta, joka käyttää Overturen palvelua.

Kansainvälisiä vertailuja
Search Engine Results Chart – Search Engine Watch
Who Powers Whom? – Search Providers Chart – Search Engine Watch

Hakukoneet yhdellä sivulla

Comments are closed.


Rakennuttajapalvelu Jemino aloitti

28.8.2013 klo 21.32
Aihe: Jemino

Omalla yritykselläni on uusi päätoimiala. Rakennuttajapalvelu Jemino Oy – Lohja, tarjoaa rakennuttamiseen liittyviä palveluita julkisella ja yksityisellä sektorilla. Jeminon rakennuttajakonsultti toimii rakennusprojektien johtotehtävissä ja hoitaa työmaavalvontaa. Yritys toimii pääkaupunkiseudulla ja läntisellä Uudellamaalla. Olemme usein mukana peruskorjaushankkeissa, mutta hoidamme myös uudisrakennuskohteita.

Puhekupla Comments Off on Rakennuttajapalvelu Jemino aloitti | Viesti

Byggherretjänst Jemino startade

28.8.2013 klo 21.30
Aihe: Jemino

Mitt eget företag har börjat på byggbranschen. Byggherretjänst Jemino Ab i Raseborg, erbjuder byggherretjänster för både den offentliga och den privata sektorn. Jeminos byggherrekonsult leder och övervakar små och stora byggprojekt. Företagets verksamhetsområde omfattar Helsingfors och västra Nyland. Vi är ofta med i renoveringsprojekt, men tar också hand om nybyggen.

Puhekupla Comments Off on Byggherretjänst Jemino startade | Viesti

Kauppalehti näyttää yritysten verkkotunnukset

22.10.2008 klo 9.08
Aihe: Hakukoneet

Kauppalehden uudesta yritystietopalvelusta löytyy myös yritysten rekisteröimät suomalaiset verkkotunnukset. Toiminnon avulla yritys voi katsoa mitä verkkotunnuksia kilpailija on rekisteröinyt ja onko yritykseltä tulossa uusia tuotelanseerauksia. Yritystietoalvelu on merkittävä lanseeraus Kauppalehdelle. Palvelu avattiin 15. syyskuuta ja sillä on jo noin 50 000 eri kävijää viikossa. Kauppalehden tavoitteena on kasvattaa kävijämäärää vielä paljon korkeammalle. Perinteisillä ammattilaisille suunnatuilla […]

Isompia kuvia uutissivuille

13.10.2008 klo 10.06
Aihe: Internet

Suomalaisilla uutissivustoilla valokuvien käyttö on pitkään ollut taka-alalla. Viime aikoina kuvien lukumäärä on ilahduttavasti runsastunut, mutta usein kuvat ovat kuitenkin pienikokoisia. Koska suomalaisilla sivustoilla ryhdytään rohkeasti käyttämään isoja kuvia? Olen jo useita vuosia ihaillut norjalaisen Dagbladet-uutissivuston kuvankäyttöä. Jo etusivulla pääjutun kuva on totuttua huomattavasti isompi ja varsinaisella artikkelisivulla kuva lävähtää esille melkein koko ruudun kokoisena […]

Starttiksen suosituimmat linkit

13.10.2008 klo 9.07
Aihe: Starttis

Katselin Starttiksen tilastoja ja erityisesti sivuston suosituimpia linkkejä. Niissä painottuvat erityisesti uutissivustot ja sähköpostipalvelut. Se ei sinänsä ole yllättävää, sillä kuuluvathan tämäntyyppiset palvelut netin käytetyimpiin. Starttiksen 20 suosituinta linkkiä viikolla 41 Ilta-Sanomat Iltalehti Ampparit Suomi24 Keskustelu Facebook Telkku Helsingin Sanomat Gmail Hotmail MTV3:n uutiset Luukku Suomi24 Posti YouTube YLE:n uutiset IRC-Galleria Osuuspankki Kauppalehti Ilmatieteen laitos […]

Yhteystiedot

  • Sähköposti
    Sähköpostiosoite on kuvana, jotta roskapostittajat eivät nappaisi sitä.
  • Puhelin
    050-534 1708