Keskustelupalstojen valvonta kuriin

15.5.2007 klo 11.13
Aihe: Sosiaalinen media, Suomi24, Verkkoyhteisöt

Valtionsyyttäjä Mika Illmanin ehdotus keskustelupalstojen pakolliseksi valvonnaksi on herättänyt paljon keskustelua. Taloussanomat on nimennyt esityksen “Lex Kuroseksi” . Taloussanomien mukaan keskustelupalstojen ylläpitäjät tyrmäävät esityksen ja keskustelujen ennakkosensuurin.

Keskustelujen valvojat

Minulle on kuitenkin jäänyt hämäräksi tarkoittiko valtionsyyttäjä valvonnan pakollisuudella juuri ennakkosensuuria. Keskustelujahan useimmiten valvotaan jälkikäteen. Joidenkin sanomalehtien palstoilla on käytössä ennakkovalvonta. Useimmilla keskustelujen ylläpitäjillä on jo käytössään keskustelun valvojat. Suomen suosituimmassa keskustelupalvelussa Suomi24:ssä on jopa satoja vapaaehtoisia valvojia varsinaisen ylläpidon tukena. Käytännössä siis valtionsyyttäjän ehdotus ei tuo mitään uutta. Se tekisi vain pakolliseksi jo vakiintuneen käytännön.

Ongelma syntyy siitä, että jälkikäteen valvotuilla palstoilla ei välttämättä pystytä heti huomaamaan asiatonta lakia rikkovaa viestiä ja poistamaan sitä. Viesti voi olla julkaistuna tunteja, päiviä tai pidempiä ajanjaksoja kunnes valvoja poistaa sen.

Asiattomuuksien pitäminen kurissa

Jos asiattomat viestit halutaan pitää kurissa, niin tehokkain keino on siirtyminen ennakkosensuuriin, jossa jokainen viesti tarkistetaan ennen sen julkaisua. Vain silloin voidaan taata laadukas keskustelu ilman asiattomuuksia. Tämä ratkaisu vaatii kuitenkin keskustelujen julkaisijalta suuret resurssit, joita ei kaikilla ole. Iso osa keskustelupalstoista ei kata edes omia ylläpitokulujaan, jolloin on vaikea perustella entistä isompia kuluja. Ennakkosensuuri pienentää myös rajusti keskusteluviestien määrää ja tekee nopeatempoisesta ja vapaasta keskustelusta vaikeaa.

Jälkikäteen valvotuille palstoille paras keino tehostaa valvontaa on entistä paremman automaattisen valvonnan kehittäminen. Teknisin keinoin voidaan valvontatyötä tehostaa huomattavasti ja valvonnan reaktionopeutta parantaa. Valvonnan apuna voivat olla esimerkiksi erilaiset suodattimet, jotka tunnistavat asiattomia viestejä eri tavoin. Tällaiset viestit voidaan piilottaa kunnes valvojat ovat tarkistaneet ne.

Käyttäjille enemmän valtaa

Myös käyttäjille voidaan antaa entistä enemmän keinoja itse suodattaa ja ilmoittaa asiattomista viesteistä. Käyttäjät voisivat antaa positiivisia tai negatiivisia pisteitä hyville ja huonoille viesteille. Jos jokin viesti saa paljon negatiivisia pisteitä monelta eri käyttäjältä, niin viesti voidaan piilottaa automaattisesti. Jos viesti saa paljon positiivisia pisteytä, nousee se paremmin esille palstalla.

Tämäntyyppisillä apukeinoilla valvonta toimisi nykyistä paremmin ja nopeammin. Pakollinen ennakkosensuuri johtaisi vain monien keskustelupalvelujen sulkemiseen tai siirtämiseen ulkomaille. Silloin viranomaisten olisi entistä hankalampaa valvoa toimintaa.

One response to “Keskustelupalstojen valvonta kuriin”

  1. nico says:

    Mielestäni ihan järjetön ehdotus jos se koskisi kaikkia keskustelupalstoja ja jos asia vietäisiin niin pitkälle että asiaa alettaisiin valvomaan ja seuraamaan samalla tavalla kuin esim TV-lupaa. Varmaan suurin osa Suomen keskustelufoorumeista ovat harrastefoorumeita. Miten tällaiset tärkeät sosiaaliset mediat voivat vastata tuohon vaatimukseen?


Rakennuttajapalvelu Jemino aloitti

28.8.2013 klo 21.32
Aihe: Jemino

Omalla yritykselläni on uusi päätoimiala. Rakennuttajapalvelu Jemino Oy – Lohja, tarjoaa rakennuttamiseen liittyviä palveluita julkisella ja yksityisellä sektorilla. Jeminon rakennuttajakonsultti toimii rakennusprojektien johtotehtävissä ja hoitaa työmaavalvontaa. Yritys toimii pääkaupunkiseudulla ja läntisellä Uudellamaalla. Olemme usein mukana peruskorjaushankkeissa, mutta hoidamme myös uudisrakennuskohteita.

Puhekupla Comments Off on Rakennuttajapalvelu Jemino aloitti | Viesti

Byggherretjänst Jemino startade

28.8.2013 klo 21.30
Aihe: Jemino

Mitt eget företag har börjat på byggbranschen. Byggherretjänst Jemino Ab i Raseborg, erbjuder byggherretjänster för både den offentliga och den privata sektorn. Jeminos byggherrekonsult leder och övervakar små och stora byggprojekt. Företagets verksamhetsområde omfattar Helsingfors och västra Nyland. Vi är ofta med i renoveringsprojekt, men tar också hand om nybyggen.

Puhekupla Comments Off on Byggherretjänst Jemino startade | Viesti

Kauppalehti näyttää yritysten verkkotunnukset

22.10.2008 klo 9.08
Aihe: Hakukoneet

Kauppalehden uudesta yritystietopalvelusta löytyy myös yritysten rekisteröimät suomalaiset verkkotunnukset. Toiminnon avulla yritys voi katsoa mitä verkkotunnuksia kilpailija on rekisteröinyt ja onko yritykseltä tulossa uusia tuotelanseerauksia. Yritystietoalvelu on merkittävä lanseeraus Kauppalehdelle. Palvelu avattiin 15. syyskuuta ja sillä on jo noin 50 000 eri kävijää viikossa. Kauppalehden tavoitteena on kasvattaa kävijämäärää vielä paljon korkeammalle. Perinteisillä ammattilaisille suunnatuilla […]

Isompia kuvia uutissivuille

13.10.2008 klo 10.06
Aihe: Internet

Suomalaisilla uutissivustoilla valokuvien käyttö on pitkään ollut taka-alalla. Viime aikoina kuvien lukumäärä on ilahduttavasti runsastunut, mutta usein kuvat ovat kuitenkin pienikokoisia. Koska suomalaisilla sivustoilla ryhdytään rohkeasti käyttämään isoja kuvia? Olen jo useita vuosia ihaillut norjalaisen Dagbladet-uutissivuston kuvankäyttöä. Jo etusivulla pääjutun kuva on totuttua huomattavasti isompi ja varsinaisella artikkelisivulla kuva lävähtää esille melkein koko ruudun kokoisena […]

Starttiksen suosituimmat linkit

13.10.2008 klo 9.07
Aihe: Starttis

Katselin Starttiksen tilastoja ja erityisesti sivuston suosituimpia linkkejä. Niissä painottuvat erityisesti uutissivustot ja sähköpostipalvelut. Se ei sinänsä ole yllättävää, sillä kuuluvathan tämäntyyppiset palvelut netin käytetyimpiin. Starttiksen 20 suosituinta linkkiä viikolla 41 Ilta-Sanomat Iltalehti Ampparit Suomi24 Keskustelu Facebook Telkku Helsingin Sanomat Gmail Hotmail MTV3:n uutiset Luukku Suomi24 Posti YouTube YLE:n uutiset IRC-Galleria Osuuspankki Kauppalehti Ilmatieteen laitos […]

Yhteystiedot

  • Sähköposti
    Sähköpostiosoite on kuvana, jotta roskapostittajat eivät nappaisi sitä.
  • Puhelin
    050-534 1708