Valtionsyyttäjä Mika Illmanin ehdotus keskustelupalstojen pakolliseksi valvonnaksi on herättänyt paljon keskustelua. Taloussanomat on nimennyt esityksen “Lex Kuroseksi” . Taloussanomien mukaan keskustelupalstojen ylläpitäjät tyrmäävät esityksen ja keskustelujen ennakkosensuurin.
Keskustelujen valvojat
Minulle on kuitenkin jäänyt hämäräksi tarkoittiko valtionsyyttäjä valvonnan pakollisuudella juuri ennakkosensuuria. Keskustelujahan useimmiten valvotaan jälkikäteen. Joidenkin sanomalehtien palstoilla on käytössä ennakkovalvonta. Useimmilla keskustelujen ylläpitäjillä on jo käytössään keskustelun valvojat. Suomen suosituimmassa keskustelupalvelussa Suomi24:ssä on jopa satoja vapaaehtoisia valvojia varsinaisen ylläpidon tukena. Käytännössä siis valtionsyyttäjän ehdotus ei tuo mitään uutta. Se tekisi vain pakolliseksi jo vakiintuneen käytännön.
Ongelma syntyy siitä, että jälkikäteen valvotuilla palstoilla ei välttämättä pystytä heti huomaamaan asiatonta lakia rikkovaa viestiä ja poistamaan sitä. Viesti voi olla julkaistuna tunteja, päiviä tai pidempiä ajanjaksoja kunnes valvoja poistaa sen.
Asiattomuuksien pitäminen kurissa
Jos asiattomat viestit halutaan pitää kurissa, niin tehokkain keino on siirtyminen ennakkosensuuriin, jossa jokainen viesti tarkistetaan ennen sen julkaisua. Vain silloin voidaan taata laadukas keskustelu ilman asiattomuuksia. Tämä ratkaisu vaatii kuitenkin keskustelujen julkaisijalta suuret resurssit, joita ei kaikilla ole. Iso osa keskustelupalstoista ei kata edes omia ylläpitokulujaan, jolloin on vaikea perustella entistä isompia kuluja. Ennakkosensuuri pienentää myös rajusti keskusteluviestien määrää ja tekee nopeatempoisesta ja vapaasta keskustelusta vaikeaa.
Jälkikäteen valvotuille palstoille paras keino tehostaa valvontaa on entistä paremman automaattisen valvonnan kehittäminen. Teknisin keinoin voidaan valvontatyötä tehostaa huomattavasti ja valvonnan reaktionopeutta parantaa. Valvonnan apuna voivat olla esimerkiksi erilaiset suodattimet, jotka tunnistavat asiattomia viestejä eri tavoin. Tällaiset viestit voidaan piilottaa kunnes valvojat ovat tarkistaneet ne.
Käyttäjille enemmän valtaa
Myös käyttäjille voidaan antaa entistä enemmän keinoja itse suodattaa ja ilmoittaa asiattomista viesteistä. Käyttäjät voisivat antaa positiivisia tai negatiivisia pisteitä hyville ja huonoille viesteille. Jos jokin viesti saa paljon negatiivisia pisteitä monelta eri käyttäjältä, niin viesti voidaan piilottaa automaattisesti. Jos viesti saa paljon positiivisia pisteytä, nousee se paremmin esille palstalla.
Tämäntyyppisillä apukeinoilla valvonta toimisi nykyistä paremmin ja nopeammin. Pakollinen ennakkosensuuri johtaisi vain monien keskustelupalvelujen sulkemiseen tai siirtämiseen ulkomaille. Silloin viranomaisten olisi entistä hankalampaa valvoa toimintaa.
Mielestäni ihan järjetön ehdotus jos se koskisi kaikkia keskustelupalstoja ja jos asia vietäisiin niin pitkälle että asiaa alettaisiin valvomaan ja seuraamaan samalla tavalla kuin esim TV-lupaa. Varmaan suurin osa Suomen keskustelufoorumeista ovat harrastefoorumeita. Miten tällaiset tärkeät sosiaaliset mediat voivat vastata tuohon vaatimukseen?