Olen vihdoin uudistanut sivustoni Nicklaskoski.fi:n. Käytin aiemmin Movable Type -julkaisujärjestelmää, mutta se meni rikki noin vuosi sitten kun päivitin uuteen versioon. Minulla ei koskaan ollut aikaa etsiä vikaa ja korjata sitä, joten nyt kun minulla on aikaa, niin päätin uusia koko sivustoni.
Käytän nyt WordPressiä julkaisujärjestelmänä ja se näyttää toimivan aika hyvin. Ainoa puute on se, että siihen pitää asentaa koko joukko laajennuksia, jotta siihen saa tarvittavat toiminnot. WordPress on kuitenkin hyvin joustava ja siihen löytyy vaikka minkälaisia laajennuksia, sillä se on yksi yleisimmin käytössä olevista blogialustoista.
Uusi ulkoasu
Myös ulkoasu on uudistettu täysin. Suurin osa sivuston käyttäjistä tulee yksittäisille sivuille suoraan hakukoneista käymättä etusivulla. Kaikki artikkelisivut ovat siis tavallaan etusivuja ja päätinkin uudistaa ne tämä mielessä. Kaikilla artikkelisivuilla on jatkossa uusimmat artikkelit näkyvästi esillä kuten etusivullakin. Toivottavasti tämä auttaa käyttäjiä löytämään muutkin artikkelit. Uuden sivuston avaamisen jälkeen on mielenkiintoista nähdä, onko tällä ratkaisulla vaikutusta sivuston käyttöön. Aiemmin olen noudattanut minimalistista lähestymistapaa artikkelisivujen suunnittelussa. Sivuilla on ollut vain se sisältö ja navigointi, joka suoraan on liittynyt artikkelin sisältöön. Nyt siis luovun tästä periaatteesta ainakin artikkelisivuilla.
Olen myös siirtynyt XHTML 1.1 -standardin mukaiseen koodiin ja luopunut taulukoiden käytöstä ulkoasun määrittelyssä. En aiemmin ollut tehnyt ulkoasua ilman taulukoita, joten ensin piti opiskella CSS-pohjaisen ulkoasun tekeminen. Kun testasin sivupohjien toimivuutta, niin suurimmat onglemat CSS:n kanssa olivat Internet Explorerin eri versioilla, sillä ne noudattavat standardeja huonosti. Jopa uusin IE7 ei tue samoja CSS-komentoja kuin muut kilpailevat selaimet.
Myös Netscapen eri versioilla oli muutamia ongelmia. Parhaiten standardeja näyttää tukevan selaimista Safari, Firefox, Opera ja Epiphany. Konqueror toimii muuten hyvin, mutta se tulkitsi tekstin peruskoon huomattavasti pienemmäksi kuin muut selaimet. Selaimia testatessa oivana apuna oli Parallels Desktop, jonka avulla voin ajaa Macissäni yhtäaikaa kaikkia tärkeimpiä käyttöjärjestelmiä (Mac OS X, Windows Vista, Windows XP, Windows 98 ja Ubuntu Linux). Kun käyttöjärjestelmiä on monta, niin voin myös testata kätevästi Windowsin eri IE-versiot.
Tulostamiseen olen myös luonut omat CSS-tyylit. Tulostettaessa artikkelia vain itse artikkelin sisältö tulostuu, ei navigointi ja muut lisäkilkkeet.
Nyt kun blogini on taas kunnossa, niin voi jälleen kirjoittaa alan tapahtumista. Apunani on mainio Ecto, jonka avulla voin nopeasti kirjoittaa uusia artikkeleita avaamatta WordPressin ylläpitoa. Uusin myös mobiiliversion blogistani. Artikkeleita voi lukea kännykällä osoitteessa wap.nicklaskoski.com. Antoisia lukuhetkiä!