Avoimen linkkihakemiston Open Directoryn tulevaisuus on vaakalaudalla. Myös DMOZ-nimellä tunnettu ei-kaupallinen hakemisto on kärsinyt erittäin vakavasta palvelinongelmasta ja osa hakemiston tiedoista on lopullisesti menetetty. Linkkihakemiston tietoja on yritetty palauttaa vanhoista varmuuskopioista. Palvelua ei ole voitu päivittää lokakuun jälkeen, eikä palveluun voi tällä hetkellä ehdottaa uusia linkkejä.
Vielä ei ole tietoa siitä, milloin palvelu on jälleen toimintakunnossa. Palvelun omistavassa AOL:ssä on viime aikoina irtisanottu satoja työntekijöitä. Onkin epäselvää vaikuttavatko irtisanomiset myös tappiota tuottavaan Open Directoryyn. AOL on vähentänyt tukeaan Open Directorylle ja on täysin mahdollista että koko palvelu suljetaan. Osa Open Directoryä ylläpitävistä vapaaehtoisista haluaisi perustaa säätiön, joka jatkaisi hakemiston ylläpitoa ja kehittämistä.
Open Directory on maailman suurin linkkihakemisto, joka sisältää neljä miljoonaa linkkiä. Hakemistoa ylläpidetään täysin vapaaehtoisvoimin. Open Direcoryn hakemisto on vapaasti kenen tahansa käytettävissä ja monet hakupalvelut, kuten esimerkiksi Google, ovat käyttäneet sitä linkkihakemistonaan. Open Directory on viime vuosina menettänyt merkitystään käyttäjien siirtyessä yhä enemmän käyttämään hakusanoihin perustuvia hakukoneita.
Open Directory kuoli jo aikoja sitten siksi, että se oli sisäänpäinlämpiävä elitistinen yhteisö.
Okei, ehkä olen katkera, mutta esimerkiksi vuosien saatossa lähetin kolme kertaa pyynnön päästä moderaattoriksi. Kertaakaan sitä ei hyväksytty ja jos katsoo vaikka DMOZ:n Suomen linkkejä niin ei siellä ole voinut mitenkään liikaa vapaaehtoisia olla ollut.
DMOZ:n ja wikipedian suurin ero oli, että jälkimmäistä pystyy ihan kaikki editoimaan ja ensimmäistä ei ja mikäli eivät moderaattorikäytäntöjään myös avoimempaan suuntaan niin en kyllä jää mitenkään kaipaamaan DMOZia.
Pahin isku Open Directorylle oli mielestäni jo Googlen PageRank-algoritmin keksiminen. AltaVistan aikoina hakukoneiden hakutulokset olivat niin sekaisessa järjestyksessä, että tavalliselle käyttäjälle oli merkittävää hyötyä linkkihakemistosta.
ODP:llä on ollut omia sisäisiä ongelmiaan (minimaalisen rahoituksen ja suljetun lähdekoodin yhdistelmä yhtenä merkittävimmistä), mutta isoin kysymys on mielestäni se, ketkä olisivat nykyään linkkihakemistojen tärkeimpiä asiakkaita ja millaista tuotetta he tarvitsisivat. Säätiön perustajien pitäisi ensin löytää vastaus tähän kysymykseen.
DMOZ on hidas ja mm tämän vuoksi tekniikkaa on uusittu viime aikoina. Ei DMOZ ole kuollut ja toimii tälläkin hetkellä. Nyt voi jopa ilmoittaa uusia linkkejä 🙂
Itse olen ollut DMOZ:in toimittaja vuodesta 2001 asti. Sääli jos zachen hakemuksia on hylätty koska suurin ongelma meillä on toimittajien puute. Emme ehdi käydä läpi ja hyväksyä linkkiehdotuksia joita tulee todella paljon ja suurin osa on roskaa.