Open Directory kuoleman partaalla?

17.12.2006 klo 13.32
Aihe: Hakukoneet, Sosiaalinen media

Open Directory Project
Avoimen linkkihakemiston Open Directoryn tulevaisuus on vaakalaudalla. Myös DMOZ-nimellä tunnettu ei-kaupallinen hakemisto on kärsinyt erittäin vakavasta palvelinongelmasta ja osa hakemiston tiedoista on lopullisesti menetetty. Linkkihakemiston tietoja on yritetty palauttaa vanhoista varmuuskopioista. Palvelua ei ole voitu päivittää lokakuun jälkeen, eikä palveluun voi tällä hetkellä ehdottaa uusia linkkejä.

Vielä ei ole tietoa siitä, milloin palvelu on jälleen toimintakunnossa. Palvelun omistavassa AOL:ssä on viime aikoina irtisanottu satoja työntekijöitä. Onkin epäselvää vaikuttavatko irtisanomiset myös tappiota tuottavaan Open Directoryyn. AOL on vähentänyt tukeaan Open Directorylle ja on täysin mahdollista että koko palvelu suljetaan. Osa Open Directoryä ylläpitävistä vapaaehtoisista haluaisi perustaa säätiön, joka jatkaisi hakemiston ylläpitoa ja kehittämistä.

Open Directory on maailman suurin linkkihakemisto, joka sisältää neljä miljoonaa linkkiä. Hakemistoa ylläpidetään täysin vapaaehtoisvoimin. Open Direcoryn hakemisto on vapaasti kenen tahansa käytettävissä ja monet hakupalvelut, kuten esimerkiksi Google, ovat käyttäneet sitä linkkihakemistonaan. Open Directory on viime vuosina menettänyt merkitystään käyttäjien siirtyessä yhä enemmän käyttämään hakusanoihin perustuvia hakukoneita.

3 responses to “Open Directory kuoleman partaalla?”

 1. zache says:

  Open Directory kuoli jo aikoja sitten siksi, että se oli sisäänpäinlämpiävä elitistinen yhteisö.

  Okei, ehkä olen katkera, mutta esimerkiksi vuosien saatossa lähetin kolme kertaa pyynnön päästä moderaattoriksi. Kertaakaan sitä ei hyväksytty ja jos katsoo vaikka DMOZ:n Suomen linkkejä niin ei siellä ole voinut mitenkään liikaa vapaaehtoisia olla ollut.

  DMOZ:n ja wikipedian suurin ero oli, että jälkimmäistä pystyy ihan kaikki editoimaan ja ensimmäistä ei ja mikäli eivät moderaattorikäytäntöjään myös avoimempaan suuntaan niin en kyllä jää mitenkään kaipaamaan DMOZia.

 2. Pahin isku Open Directorylle oli mielestäni jo Googlen PageRank-algoritmin keksiminen. AltaVistan aikoina hakukoneiden hakutulokset olivat niin sekaisessa järjestyksessä, että tavalliselle käyttäjälle oli merkittävää hyötyä linkkihakemistosta.

  ODP:llä on ollut omia sisäisiä ongelmiaan (minimaalisen rahoituksen ja suljetun lähdekoodin yhdistelmä yhtenä merkittävimmistä), mutta isoin kysymys on mielestäni se, ketkä olisivat nykyään linkkihakemistojen tärkeimpiä asiakkaita ja millaista tuotetta he tarvitsisivat. Säätiön perustajien pitäisi ensin löytää vastaus tähän kysymykseen.

 3. nico says:

  DMOZ on hidas ja mm tämän vuoksi tekniikkaa on uusittu viime aikoina. Ei DMOZ ole kuollut ja toimii tälläkin hetkellä. Nyt voi jopa ilmoittaa uusia linkkejä 🙂

  Itse olen ollut DMOZ:in toimittaja vuodesta 2001 asti. Sääli jos zachen hakemuksia on hylätty koska suurin ongelma meillä on toimittajien puute. Emme ehdi käydä läpi ja hyväksyä linkkiehdotuksia joita tulee todella paljon ja suurin osa on roskaa.


Rakennuttajapalvelu Jemino aloitti

28.8.2013 klo 21.32
Aihe: Jemino

Omalla yritykselläni on uusi päätoimiala. Rakennuttajapalvelu Jemino Oy – Lohja, tarjoaa rakennuttamiseen liittyviä palveluita julkisella ja yksityisellä sektorilla. Jeminon rakennuttajakonsultti toimii rakennusprojektien johtotehtävissä ja hoitaa työmaavalvontaa. Yritys toimii pääkaupunkiseudulla ja läntisellä Uudellamaalla. Olemme usein mukana peruskorjaushankkeissa, mutta hoidamme myös uudisrakennuskohteita.

Puhekupla Comments Off on Rakennuttajapalvelu Jemino aloitti | Viesti

Byggherretjänst Jemino startade

28.8.2013 klo 21.30
Aihe: Jemino

Mitt eget företag har börjat på byggbranschen. Byggherretjänst Jemino Ab i Raseborg, erbjuder byggherretjänster för både den offentliga och den privata sektorn. Jeminos byggherrekonsult leder och övervakar små och stora byggprojekt. Företagets verksamhetsområde omfattar Helsingfors och västra Nyland. Vi är ofta med i renoveringsprojekt, men tar också hand om nybyggen.

Puhekupla Comments Off on Byggherretjänst Jemino startade | Viesti

Kauppalehti näyttää yritysten verkkotunnukset

22.10.2008 klo 9.08
Aihe: Hakukoneet

Kauppalehden uudesta yritystietopalvelusta löytyy myös yritysten rekisteröimät suomalaiset verkkotunnukset. Toiminnon avulla yritys voi katsoa mitä verkkotunnuksia kilpailija on rekisteröinyt ja onko yritykseltä tulossa uusia tuotelanseerauksia. Yritystietoalvelu on merkittävä lanseeraus Kauppalehdelle. Palvelu avattiin 15. syyskuuta ja sillä on jo noin 50 000 eri kävijää viikossa. Kauppalehden tavoitteena on kasvattaa kävijämäärää vielä paljon korkeammalle. Perinteisillä ammattilaisille suunnatuilla […]

Isompia kuvia uutissivuille

13.10.2008 klo 10.06
Aihe: Internet

Suomalaisilla uutissivustoilla valokuvien käyttö on pitkään ollut taka-alalla. Viime aikoina kuvien lukumäärä on ilahduttavasti runsastunut, mutta usein kuvat ovat kuitenkin pienikokoisia. Koska suomalaisilla sivustoilla ryhdytään rohkeasti käyttämään isoja kuvia? Olen jo useita vuosia ihaillut norjalaisen Dagbladet-uutissivuston kuvankäyttöä. Jo etusivulla pääjutun kuva on totuttua huomattavasti isompi ja varsinaisella artikkelisivulla kuva lävähtää esille melkein koko ruudun kokoisena […]

Starttiksen suosituimmat linkit

13.10.2008 klo 9.07
Aihe: Starttis

Katselin Starttiksen tilastoja ja erityisesti sivuston suosituimpia linkkejä. Niissä painottuvat erityisesti uutissivustot ja sähköpostipalvelut. Se ei sinänsä ole yllättävää, sillä kuuluvathan tämäntyyppiset palvelut netin käytetyimpiin. Starttiksen 20 suosituinta linkkiä viikolla 41 Ilta-Sanomat Iltalehti Ampparit Suomi24 Keskustelu Facebook Telkku Helsingin Sanomat Gmail Hotmail MTV3:n uutiset Luukku Suomi24 Posti YouTube YLE:n uutiset IRC-Galleria Osuuspankki Kauppalehti Ilmatieteen laitos […]

Yhteystiedot

 • Sähköposti
  Sähköpostiosoite on kuvana, jotta roskapostittajat eivät nappaisi sitä.
 • Puhelin
  050-534 1708