Hakukoneet pikavertailussa

6.12.2006 klo 18.39
Aihe: Eniro, Google, Hakukoneet, Live, Vertailut, Vihtori, Www.fi

Suomalaiset hakupalvelut ovat viime aikoina uudistuneet kovaa tahtia ja uusiakin on tullut markkinoille. Microsoft on avannut suomenkielisen Live Search -palvelunsa, Fonecta on uudistanut Www.fi:n ja Vihtori on uusin tulokas. Tein nopean vertailun näiden hakupalveluiden ja Googlen ja Eniro.fi:n välillä. Eniro käyttää Googlen hakuindeksiä, joten sitä kautta pitäisi periaatteessa saada samat hakutulokset kuin Googlesta.

Pikavertailussa hain tietenkin omalla nimelläni ja toiseksi hakusanaksi valitsin Suomi24:n, sillä tiesin minkälaisia hakutuloksia sillä nimellä tulisi löytyä. Hakukoneista löytyi näinkin suppealla vertailulla erittäin suuria eroja kattavuudessa ja hakutulosten relevanttiudessa.

Hakukoneiden kattavuus

Hakukoneiden kattavuus
Yllä olevasta kuvasta näkyy miten kattavia hakukoneet ovat testatuilla kahdella hakusanalla. Vertailun helpottamiseksi olen indeksoinut hakutulokset. Googlesta löytyi molemmilla hakusanoilla eniten hakutuloksia, joten Google sai indeksiluvun 100. Google oli hakutulosten kattavuudessa aivan ylivoimainen. Muista hakukoneista löytyi parhaimmillaankin vain noin 15 prosenttia siitä sivumäärästä mitä Googlesta löytyi.

Hakusanalla ”Nicklas Koski” kakkossijalle tuli Googlen jälkeen Www.fi. Eniro ja Live Search olivat lähellä Www.fi:tä hakutulosten määrässä. Vihtorista löytyi vain parikymmentä sivua, kun muista hakukoneista löytyi satoja sivuja ja Googlesta yli 9000.

Hakusanalla ”Suomi24” erot korostuivat entisestään. Google ilmoitti löytävänsä yli 1,9 miljoonaa sivua. Kakkossijalle tuli Eniro.fi, josta löytyi vain 131 000 sivua, eli vajaat seitsemän prosenttia Googlesta löytyneiden sivujen määrästä. Www.fi ja Live Search löysivät 40–70 000 sivua ja Vihtori löysi vain vajaat 1000 sivua.

Hakutulosten relevanttius

Kun vertailin hakutulosten relevanttiutta, niin oletin että annetuilla hakusanoilla ensimmäisenä hakutuloksena olisi haetun internetpalvelun etusivu. Pääosa hakukoneista selvisi tästä testistä kunnialla. Parhaimman tuntuiset hakutulokset antoivat Google, Eniro ja Www.fi.

Hakusanalla ”Nicklas Koski” Google, Eniro ja Live Search antoivat tämän sivuston etusivun ja hakusanalla ”Suomi24” ensimmäiseksi tuli tietenkin Suomi24:n etusivu. Www.fi toimi odotetunlaisesti hakusanalla ”Suomi24”, mutta hakusanalla ”Nicklas Koski” ensimmäiseksi hakutulokseksi tuli sivustoni vuosia vanha alasivu. Sama ongelma oli myös Vihtorissa, joka tarjosi hakusanalla ”Suomi24” ensimmäiseksi hakutulokseksi Suomi24:n opastusta.

Muut hakukoneet

Jätin vertailusta pois joukon hakukoneita, joiden käyttö on pientä tai joilla ei ole suomenkielistä palvelua. Vihtori pääsi mukaan uutena hakukoneena. Suomenkielinen AltaVista olisi sopinut vertailuun, mutta sen käyttö on vähentynyt niin paljon että päätin jättää sen pois. Kun tein muutamia hakuja AltaVistassa niin yllätyin kuitenkin siitä että hakukone löysi jopa enemmän hakutuloksia kuin Www.fi, Eniro ja Live Search. Googleen oli kuitenkin vielä matkaa. Relevanttiudessa AltaVista pärjäsi suhteellisen hyvin ensimmäisen hakutuloksen osalta, mutta muuten relevanttiudessa oli toivomisen varaa. AltaVista ei ole Yahoon omistuksessa kehittynyt moneen vuoteen ja palvelun tulevaisuus on epäselvä.

Johtopäätökset

Pikatestini vahvisti käsitystäni siitä, että Google on yhä paras suomenkielinen yleishakukone. Olin aiemmin siinä käsityksessä että Www.fi:n hakutulokset eivät olisi kovin laadukkaita, mutta Fonectan uudistama palvelu pärjäsi odotettua paremmin testissä. Suurin yllätys oli se, että Enirosta löytyi huomattavasti Googlea vähemmän sivuja vaikka Eniro käyttääkin Googlen hakutietokantaa. Kaikilla suomalaisilla hakupalveluilla on vielä paljon tekemistä jos ne haluavat ottaa markkinaosuuksia Googlelta.

Vaikka Google on muita hakupalveluita kattavampi, niin Googlestakin löytyy vain pieni osa kaikista www-sivuista. Suomi24:ssä yksistään on noin 24 miljoonaa sivua ja Google löytää näistä 1–2 miljoonaa, eli vajaat kahdeksan prosenttia. Yli 90 prosenttia Suomi24:n sivuista ei edes löydy hakukoneista. Erityisesti tämä ongelma korostuu sivustoilla, jotka sisältävät suuria tietokantoja, joita hakukoneet eivät kokonaisuudessaan pysty indeksoimaan erilaisten rajoitusten vuoksi.

Hakukoneet yhdellä sivulla

4 responses to “Hakukoneet pikavertailussa”

 1. Annamari says:

  Oliko tämän vertailun tulosta, että valitsit sivuillesi http://www.fi-hakuboxin? Vai olenko tyhmä ja se on jonkin sortin mainos… Henk koht mietin, että heidän ideansa on todella kannatettava ja varmasti tarpeellinen (suomalainen hakukone), mutta mitenkähän heidän “kroolauksensa” toimii? Esimerkiksi seuraan kiinnostuksella milloin ylläpitämäni uudet sivut, uudella fi-domainilla ilmestyvät hakutuloksiin, vieläkään ei ole näkynyt.

 2. nicklas says:

  Tuo http://Www.fi -hakuboksi on Fonectan mainos. Se näkyy sivuilla koska se toimii tällä sivustolla hyvin. Sivujen oikeassa ylänurkassa on sivuston sisäinen haku. Siinä käytän Googlen Co-op-palvelua.

 3. Annamari says:

  Olipas aika hämäävä mainos. Hyvältä näyttää. Huomasin tuon sisäisen haun, pitää sitäkin testailla kohta.

 4. […] Hakukoneet pikavertailussa – Nicklas Kosken vertailussa ovat uudet suomalaiset hakukoneet http://www.fi ja Vihtori sekä Eniro, Google ja Microsoftin Live Search (sama kuin MSN). […]


Rakennuttajapalvelu Jemino aloitti

28.8.2013 klo 21.32
Aihe: Jemino

Omalla yritykselläni on uusi päätoimiala. Rakennuttajapalvelu Jemino Oy – Lohja, tarjoaa rakennuttamiseen liittyviä palveluita julkisella ja yksityisellä sektorilla. Jeminon rakennuttajakonsultti toimii rakennusprojektien johtotehtävissä ja hoitaa työmaavalvontaa. Yritys toimii pääkaupunkiseudulla ja läntisellä Uudellamaalla. Olemme usein mukana peruskorjaushankkeissa, mutta hoidamme myös uudisrakennuskohteita.

Puhekupla Comments Off on Rakennuttajapalvelu Jemino aloitti | Viesti

Byggherretjänst Jemino startade

28.8.2013 klo 21.30
Aihe: Jemino

Mitt eget företag har börjat på byggbranschen. Byggherretjänst Jemino Ab i Raseborg, erbjuder byggherretjänster för både den offentliga och den privata sektorn. Jeminos byggherrekonsult leder och övervakar små och stora byggprojekt. Företagets verksamhetsområde omfattar Helsingfors och västra Nyland. Vi är ofta med i renoveringsprojekt, men tar också hand om nybyggen.

Puhekupla Comments Off on Byggherretjänst Jemino startade | Viesti

Kauppalehti näyttää yritysten verkkotunnukset

22.10.2008 klo 9.08
Aihe: Hakukoneet

Kauppalehden uudesta yritystietopalvelusta löytyy myös yritysten rekisteröimät suomalaiset verkkotunnukset. Toiminnon avulla yritys voi katsoa mitä verkkotunnuksia kilpailija on rekisteröinyt ja onko yritykseltä tulossa uusia tuotelanseerauksia. Yritystietoalvelu on merkittävä lanseeraus Kauppalehdelle. Palvelu avattiin 15. syyskuuta ja sillä on jo noin 50 000 eri kävijää viikossa. Kauppalehden tavoitteena on kasvattaa kävijämäärää vielä paljon korkeammalle. Perinteisillä ammattilaisille suunnatuilla […]

Isompia kuvia uutissivuille

13.10.2008 klo 10.06
Aihe: Internet

Suomalaisilla uutissivustoilla valokuvien käyttö on pitkään ollut taka-alalla. Viime aikoina kuvien lukumäärä on ilahduttavasti runsastunut, mutta usein kuvat ovat kuitenkin pienikokoisia. Koska suomalaisilla sivustoilla ryhdytään rohkeasti käyttämään isoja kuvia? Olen jo useita vuosia ihaillut norjalaisen Dagbladet-uutissivuston kuvankäyttöä. Jo etusivulla pääjutun kuva on totuttua huomattavasti isompi ja varsinaisella artikkelisivulla kuva lävähtää esille melkein koko ruudun kokoisena […]

Starttiksen suosituimmat linkit

13.10.2008 klo 9.07
Aihe: Starttis

Katselin Starttiksen tilastoja ja erityisesti sivuston suosituimpia linkkejä. Niissä painottuvat erityisesti uutissivustot ja sähköpostipalvelut. Se ei sinänsä ole yllättävää, sillä kuuluvathan tämäntyyppiset palvelut netin käytetyimpiin. Starttiksen 20 suosituinta linkkiä viikolla 41 Ilta-Sanomat Iltalehti Ampparit Suomi24 Keskustelu Facebook Telkku Helsingin Sanomat Gmail Hotmail MTV3:n uutiset Luukku Suomi24 Posti YouTube YLE:n uutiset IRC-Galleria Osuuspankki Kauppalehti Ilmatieteen laitos […]

Yhteystiedot

 • Sähköposti
  Sähköpostiosoite on kuvana, jotta roskapostittajat eivät nappaisi sitä.
 • Puhelin
  050-534 1708