Nicklas Koski
Hakukoneita ja verkkoyhteisöjä
Hae Internetistä tai tältä sivustolta
  
Tietoja Nicklaksesta
Palaute
Tietoja sivustosta

View Nicklas Koski's profile on LinkedIn

Uutiset


Tietoja hakukoneista


Markkinointi


Hakukonekeskustelut


Tapahtumia


Hakukoneita


Blogeja & kolumneja


Verkkoreportaasi


På svenska


In English


Viittaukset


Kirjoja


SyndikointiPowered by
Movable Type 3.11

Tällä sivustolla käytetään evästeitä käytön tilastoinnissa.


Torstai, 06.10.2005
Nettimainonnan myyntitapa
Mediatoimisto Dagmarin Pirkka Aunola ihmettelee suomalaisen nettimedian myyntitapaa, joka perustuu pääasiassa siihen, että mainostaja ostaa aikaa, esimerkiksi viikon jättibannerin median etusivulta. Suomi onkin jonkinlainen poikkeus, sillä maailmalla on kaksi myyntitapaa ylitse muiden: graafisia mainoksia myydään yleensä näyttöpohjaisesti ja sponsoroituja linkkejä klikkipohjaisesti.
Aihe: Markkinointi - Kommentoi - Lähetä ystävälle - 20:07
Maanantai, 03.10.2005
Pohjoismainen top-lista
Resoner on aloittanut pohjoismaisen sivustojen top-listan julkaisemisen. Listalta löytyy viikkokäyttäjämäärät ja käynnit. Kärjestä löytyy ruotsalaisia ja norjalaisia sivustoja. Ykkösenä on MSN.se ja käytetyin suomalainen sivusto MTV3.fi löytyy vasta sijalta 11.
Aihe: Internet - Linkki - Kommentoi - Lähetä ystävälle - 21:22
Lauantai, 01.10.2005
Suomi24 yhdeksänneksi arvostetuin
Suomi24 on noussut Suomen yhdeksänneksi arvostetuimmaksi verkkobrändiksi Taloustutkimuksen ja Markkinointi&Mainonta-lehden tutkimuksessa, jossa mitattiin tuotemerkkien arvostusta. Suomi24:n taakse jäävät mm. MTV3.fi, MSN, Oikotie.fi ja Helsingin Sanomien Verkkoliite. Suomi24:n sijoitus on noussut huimaavasti muutamassa vuodessa. Vielä vuonna 2002 Suomi24 löytyi sijalta 48. Ykkösenä on yhä Google ja kakkoseksi on noussut Telkku.

Arvostetuimmat verkkobrändi 2005

 1. Google
 2. Telkku
 3. Älypää
 4. Etuovi
 5. Finnkino
 6. Luukku
 7. Huuto
 8. Nettiauto
 9. Suomi24
 10. Fonecta Finder
 11. Lippupalvelu
 12. MTV3
 13. MSN
 14. Foreca
 15. Saunalahti
 16. Makupalat
 17. Oikotie
 18. Helsingin Sanomat
 19. MBNet
 20. Autotalli

Aihe: Suomi24 - Linkki - Kommentoi - Lähetä ystävälle - 16:57
7-vuotias Suomi24 ja myrskyisä alkutaival
Suomi24 on jo ehtinyt seitsemän vuoden ikään. Vuodet ovat kuluneet nopeasti ja Suomi24:n historia on jo monelta unohtunut. Tässä kiinnostuneille tietoa alkuajoista.

Itse tulin mukaan kuvioihin 1999 ja aloitin hommat tietotekniikka- ja pelitoimittajana. Alkuakoina tilanteet ja omistajat muuttuivat vähän väliä. Palvelun perusti Sirkus.com-nimisenä silloinen Telia ja lanseeraus oli 1.10.1998. Törmäsin ensimmäisen kerran palveluun messuilla, jossa Telialla oli pieni osasto, jossa Sirkusta esiteltiin. Silloin palvelun ideana oli personoitavuus ja sisältönä oli uutisia ja aikakauslehtimäisiä artikkeleita. Meillä oli Turussa noin 10 hengen toimitus.

Jo alkuaikoina palvelusta löytyi pari keskustelupalstaa ja chatpalvelu. Keskustelut lähinnä täydensivät toimitettua aineistoa. Chatissä oli käyttäjiä lähinnä yhdessä huoneessa, Seurahuoneessa, joka löytyy vielä tänäkin päivänä Suomi24:n chatistä.

Muutama kuukausi sen jälkeen kun olin tullut töihin, meiltä lähti toimitusjohtaja Sonera Plazalle, joka oli suurin kilpailijamme ja varmaan kymmenen kertaa Sirkusta suositumpi. Tilalle tuli joku tyyppi Tanskasta, joka lensi Suomeen kerran viikossa ja järjesteli asioita. Käytännössä meillä ei ollut johtajaa muutamaan kuukauteen. Saimme ottaa vastuun itsestämme.

Uusi omistaja

Syksyllä 1999 jätin toimittajan tehtävät ja vastuulleni tuli yhteisöt (chat, keskustelut, deitti, postikortit) ja myös hakupalvelu Evreka. Samoihin aikoihin puhuttiin paljon Telian ja Telenorin tulevasta fuusiosta, joka sittemin kaatui. Tämä aiheutti Sirkuksessa paljon epävarmuutta tulevaisuudesta, sillä Sirkus oli tarkoitus myydä samassa yritysjärjestelyssä. Vasta kevällä 2000 Sirkus sai uuden omistajan pohjoismaisesta Scandinavia Onlinesta, joka pyöritti portaaleja, hakupalveluita ja kauppapaikkoja netissä.

Uudella omistajalla oli kunnianhimoiset kasvusuunnitelmat ja listauduimme Tukholman pörssiin kesäkuussa 2000. Saimme uuden johdon ja panostimme suuria summia portaalin ja hakupalvelun käytön kasvattamiseksi. Meille tuli noin yksi uusi työntekijä joka viikko ja laajensimme toimintaa uusille alueille. Toimistotilat alkoivat käydä ahtaiksi ja pian vuokrasimmekin uudet suuremmat tilat Helsingistä Esplanadin varrelta.

Yhtiön pörssiarvo kasvoi kovaa tahtia ja olimme jonkin aikaa arvokkaampia kuin Bonnier, joka on yksi Ruotsin suurimmista mediayhtiöistä. Tavoitteena oli kasvaa Pohjois-Euroopan suurimmaksi mediayhtiöksi. Meillä oli myös suuret laajentumissuunnitelmat erityisesti Itä-Euroopan maihin.

Syksyllä 2000 päätimme muuttaa Sirkuksen nimen Suomi24:ksi. Sirkus ei kuulostanut vakavasti otettavalta nimeltä ja halusimme paremman. Mainostoimisto teki useita ehdotuksia ja loppusuoralle pääsi Fifi.fi. Tämä ei kuitenkaan tuntunut meistä hyvältä, joten pidimme talon sisäisen nimikilpailun. Paras ehdotus oli Suomi25.fi, joka sittemin hioutui muotoon Suomi24.fi. Logon ulkoasun teki graafikkomme.

Hauskaa oli

Näihin aikoihin aloin yhä enemmän keskittymään hakupalvelu Evrekan kehittämiseen. Kokosimme palveluun kattavaa linkkiopasta kahden linkkitoimittajan kanssa ja kehitimme hakutekniikkaa yhteispohjoismaisesti. Evrekalle tehtiin myös suuri mainoskampanja, jossa oli mukana tv, netti ja ulkomainonta. Oli hauska kävellä Helsingin kaduilla kun vastaan tuli raitiovaunuja, jotka oli teipattu Evrekan ”Etsivä löytää” -mainonnalla.

Scandinavia Onlinessa oli tapana pitää kerran vuodessa firman kesäjuhlat. Koko firman henkilöstö (n. 300) kaikista pohjoismaista lennätettiin paikalle. Ensimmäiset juhlat olivat Oslossa, jossa vuokrasimme Oslon vanhan lentokentän ja juhlimme valtavassa lentokonehangaarissa. Toimitusjohtajan oli tarkoitus saapua paikalle helikopterilla, mutta siitä sentään luovuttiin kustannussyistä. Toisen kerran juhlimme Göteborgin pohjoispuolella sijaitsevassa Marstrandissa, josta vuokrasimme linnan viikinkijuhlia varten.

Nerokkaat liikeideat

Loppuvuodesta 2000 keksimme uuden nerokkaan liikeidean. Tarjosimme käyttäjille ilmaiset kännykkälogot ja tekstiviestit. Myös ilmaiset soittoäänet olivat suunnitelmissa. Laskimme että mainonnan avulla saisimme palvelun kannattamaan. Ongelmana oli vain se että juuri kukaan ei halunnut mainostaa palvelussa, joten teimme sillä suuret tappiot.

Suomi24:llä ja Scandinavia Onlinella ei vuosina 2000 ja 2001 muutenkaan mennyt hyvin taloudellisesti. Nettimainonnan määrä putosi rajusti kun dotcomyritykset menivät konkkaan ja Nasdaq romahti. Scandinavia Online teki pahimmillaan miljardi Ruotsin kruunua tappiota yhden vuoden aikana. Yhtiön osakkeen arvosta katosi yli 90 prosenttia. Henkilöstön optiot olivat arvottomia ja monet työntekijät, jotka olivat ostaneet yhtiön osakkeita, menettivät rahansa.

Vuonna 2001 alkoi kova kustannusjahti. Suomi24:ssäkin irtisanottiin kahteen otteeseen 25-50 prosenttia työntekijöistä. Turun konttori päätettiin lakkauttaa ja toiminta siirtää Helsinkiin. Syksyllä konserin johtaja saapui Suomeen ja ilmoitti että koko henkilöstö on pakko irtisanoa. Suomi24:ää pyöritettäisiin jatkossa Tukholmasta käsin.

Minulle tarjottiin mahdollisuus jatkaa yksin koko portaalin ja hakupalvelun pyörittämistä. Tartuin tilaisuuteen ja ensitöikseni yhdistimme Suomi24:n ja hakupalvelu Evrekan. Yksin ei pysty kahta isoa saittia pyörittämään, oli pakko keskittyä yhteen palveluun. Lopetimme myös kaiken toimituksellisen sisällön. Jäljelle jäivät vain automaattisesti pyörivät palvelut, joita ei tarvinnut päivittää tai joissa käyttäjät tuottavat sisällön. Näin syntyi se Suomi24, jonka tunnemme tänään, jossa keskustelut, chat ja muut käyttäjien tuottamat palvelut ovat pääosassa.

Uuteen kasvuun

Loppuvuodesta 2001 Eniro osti Scandinavia Onlinen ja Suomi24:n. Parin vuoden hiljaisen kauden jälkeen aloitimme jälleen panostukset palvelun kehittämiseksi 2004. Suomi24 on sen jälkeen avannut treffipalvelun, profiilisivut Galleriassa, luokitellut ilmoitukset, uuden pelipalvelun, uuden sähköpostin ja panostukset jatkuvat yhä. Käyttömäärät ovat moninkertaistuneet, mainostajia virtaa palvelun ja Suomi24:ää on jälleen tekemässä kokonainen tiimi. Tästä on hyvä jatkaa.

Lue lisää Suomi24:stä ja osallistu juhlakilpailuun, jossa voi voittaa leffalippuja tai harvinaisen Suomi24-kuulakärkikynän!
Onnittele Suomi24:ää
Aihe: Suomi24 - Linkki - Kommentoi - Lähetä ystävälle - 15:49

Sunnuntai, 11.09.2005
Linkkivinkkejä
Törmäsin muutamaan mielenkiintoiseen sivustoon, joilta löytyy paljon tietoa ja vinkkejä:
JenSense - Uutisia ja käytännön esimerkkejä sisältöön kohdennetun mainonnan optimoimiseksi
Inside AdSense - Vinkkejä AdSensen käyttöön
Inside Google Sitemaps - Sitemapin avulla Googlelle voi kertoa mitä sivuja sen pitäisi indeksoida.
Aihe: Google Sivujen optimointi - Linkki - Kommentoi - Lähetä ystävälle - 12:41
Keskiviikko, 07.09.2005
Suomi24 Tori uudistui
Suomi24 Tori, joka on Eniron luokiteltujen ilmoitusten palvelu, on avannut uudistetun hakutoiminnon. Haun avulla ilmoitusten löytäminen on helpompaa. Myös palvelun etusivu on uudistunut.
Aihe: Suomi24 - Linkki - Kommentoi - Lähetä ystävälle - 18:45
Metro sulki luokiteltujen ilmoitusten palvelunsa
Metro-lehti näyttää sulkeneen keväällä avaamansa luokiteltujen ilmoitusten palvelunsa Metromarket.fi:n. Osoite ohjaa käyttäjän Metro-lehden kotisivulle. Metromarket kokosi muiden luokiteltujen ilmoitusten palvelut yhteen paikkaan.
Aihe: Internet - Linkki - Kommentoi - Lähetä ystävälle - 18:42
Torstai, 18.08.2005
Chatin häirikölle syyte jumalanpilkasta
Suomi24:n käyttäjien keskuudessa on herättänyt kohua tapaus, jossa chatin häirikkö sai syytteen jumalanpilkasta ja tietoliikennehäirinnästä. Kyseinen häirikkö tukki ja häiritsi vakavasti Suomi24:ssä olevaa chathuonetta. Tavanomaiset toimenpiteet järjestyksen palauttamiseksi eivät auttaneet ja vakava häiriköinti jatkui kuukausia, jolloin palvelun käyttö osittain estyi. Tästä syystä Eniro teki miehestä rikosilmoituksen.
Aihe: Suomi24 - Linkki - Kommentoi - Lähetä ystävälle - 21:18
Tiistai, 09.08.2005
Yahoolla suurin hakuindeksi
Yahoon nettihausta löytyy nyt 20,8 miljardia dokumenttia. Tämä on kaksinkertainen määrä Googleen verrattuna.
Aihe: Yahoo - Linkki - Kommentoi - Lähetä ystävälle - 19:52
Lauantai, 09.07.2005
Maat, joissa olen käynyt
Sain vihdoin toimimaan tämän kartan, johon saa merkattua maat, joissa on tullut käytyä. Niitä pitäisi olla 27 tällä hetkellä.


create your own visited countries map
Aihe: Internet - Linkki - Kommentoi - Lähetä ystävälle - 21:39
Torstai, 07.07.2005
Sponsoroitujen linkkien ongelmat
Online Journalism Review kirjoittaa sisältösivuilla esitettävien sponsoroitujen linkkien ongelmista. Kohdennus sisällön mukaan ei vielä toimi kunnolla kaikilla sivuilla ja kömmähdyksiä tapahtuu.
Aihe: Markkinointi - Linkki - Kommentoi - Lähetä ystävälle - 22:23
Perjantai, 01.07.2005
Suomi24:n uusi 300 megan sähköposti käyttöön
Suomi24:n täysin uusi 300 megatavun maksuton sähköpostipalvelu saatiin vihdoin käyttöön tällä viikolla. Maanantaina alkanut yli 340 000:n postitilin siirtäminen vanhasta uuteen palveluun oli iso urakka, joka saatiin päätökseen myöhään torstai-iltana. Suomi24:n uudessa postissa on paljon uusia ominaisuuksia. Tietoja Suomi24:n postista. Tässä muutama ominaisuus:
 • 300 megan maksuton postilaatikko
 • 10 megan liitetiedostot
 • Maksuton virus- ja roskapostisuodatin
 • Suomenkielinen käyttäjätuki sähköpostitse tai puhelimitse
 • Viestien HTML-muotoilu
 • Käyttöliittymän saa myös ruotsin- tai englanninkielisenä
Vaikka palvelun tuottanut ja sitä ylläpitävä alihankkijamme oli testannut tarkoin palvelun toimivuuden ennen lanseerausta, niin ensimmäisinä päivinä uudessa postissa oli paljon odotettua enemmän ongelmia. Nämä ongelmat vaikuttivat myös Suomi24:n muiden suosittujen palveluiden toimintaan. Perjantaihin mennessä kaikki isot ongelmat oli saatu korjattua.
Aihe: Suomi24 - Kommentoi - Lähetä ystävälle - 22:00
Suomi24:n uusi pelipalvelu hyvin käyntiin
Vajaa kuukausi sitten julkaisimme Suomi24:ssä täysin uuden pelipalvelun. Kyseessä on uudenlainen konsepti, nettipelihakemisto, josta löytyy linkit parhaimpiin nettipeleihin Suomessa ja maailmalla. Vastaavat palvelut ovat hyvin suosittuja Norjassa ja Alankomaissa. Suomi24:n uusi palvelu on myös lähtenyt hyvin käyntiin. Palvelun käyttö on muutamassa viikossa kasvanut yli 180 prosenttia vaikka kesän aikana käyttö normaalisti vähenee. Jatko näyttää hyvin lupaavalta. Muista lähettää linkkivinkki omista netissä pelattavista suosikkipeleistäsi.
Aihe: Suomi24 - Kommentoi - Lähetä ystävälle - 21:45
Eniron uusi mobiilihakupalvelu käyttöön
Eniro.fi on julkaissut uuden maksuttoman mobiilihakupalvelun, jota voi käyttää kaikista kännykkäliittymistä. Palvelusta löytyy Keltaiset Sivut, kartat ja reittipalvelut.
Aihe: Eniro - Kommentoi - Lähetä ystävälle - 20:46
Keskiviikko, 22.06.2005
AOL julkaisi uuden portaalinsa
AOL:n kauan työn alla ollut uusi avoin portaali on edennyt beetavaiheeseen. Tutustu uuteen palveluun.
Aihe: Internet - Linkki - Kommentoi - Lähetä ystävälle - 21:10

Aikaisemmat jutut
(456)Kerro tutullesi tästä sivusta

Sähköpostiosoitteesi


Vastaanottajan sähköpostiosoite

© 1996–2024 Nicklas Koski • www.nicklaskoski.com